esmaspäev, 7. detsember 2015

QR koodide kirju maailm




QR koodide loomiseks on mitmeid internetipõhiseid loomisvahendeid,
millest ühe kohta lõin ka kasutusjuhendi: vali siit

Vahendi aadress: goqr.me


Mis on QR kood? 
QR kood on põhimõtteliselt kahemöötmeline "vöötkood" ehk kindla standardiga mustvalge kujutis, mille sisse saab ära peita infot. QR koodi oskavad lugeda paljud seadmed, tavakasutaja jaoks aga on kõige tüüpilisem QR koodi lugeja mõni kaameraga mobiiltelefon, mis oskab saadud pilti vastava rakendusega töödelda.

Milleks saab kasutada? 


QR koodil on lai kasutusvaldkond. Seda näeb tänapäeval paljudes väljaannetes, poodides olevatel toodetel, reklaampindadel, internetilehekülgedel jne. 

www.am.ee/QR-kood lehel on kirjutatud selle kasutamise kohta järgnev lõik, mida muutmata kujul siin esitan: "Näiteks saab selle koodi sisse peita internetiaadressi. Pildistad paberajakirjas QR koodi ja ei pea arvutisse tippima keerulist URL-i. Samuti saab QR koodiga "logida end sisse" mõnes asukohapõhises sotsiaalvõrgus, näiteks Foursquare´is, Gowallas, Facebook Placesis või Google Placesis. On olemas standard visiitkaartide salvestamiseks - tee endale lihtsalt visiitkaardiandmetest QR kood ja näita seda mobiiliekraanil, selle pildistaja saab kõik vajalikud kontaktandmed kohe omale telefoni kontaktidesse salvestada üle vCardi formaadi". 

Lisaks nendele saab peita QR koodi sisse geopunkte, pildilinke (eeldab, et pilt on kas internetist võetud või asub pilve, telefoninumbreid, kontaktandmeid, reklaamteksti, erinevaid sõnumeid jne. 

Isiklik kasutamiskogemus ja kasutusvaldkonnad:

Taaskord üks lihtne vahend noortekeskuste tegevuste mitmekesistamiseks. Olen kasutan mitmel korral QR koode maastikumängude koostamisel põhimõttel, et noored kasutavad enda isiklikke seadmeid (VOSK põhimõte - võta oma seade kaasa). 
Olen koostanud nii lühemaid kui natuke pikemaid marsruute, kus iga QR kood sisaldab asukoha kirjeldust ja ülesannet, mida antud punktis tegema peab. Tihti on olnud ülesanne seotud sellega, et osalejad peavad leidma üles kirjeldatud koha ning tegema näiteks pildi asukohast või ülesande sooritusest antud asukohas. 
Näide ühest maastikumängust, mille koostasin Spordinädala ürituse jaoks Mähe Vaba Aja Keskuses: vali siit 

Lisaks sellele saab väga osavalt ära kasutada QR koode infostendide koostamisel. Taaskord lisan pildi Mähe Vaba Aja Keskusest, kus koostasime erinevate noortele kasulike internetilinkidega infostendi, millel olevad QR koodid sisaldavad otseteed antud kodulehtedele. 

Infostendist pilt: 

Mida kasutada QR koodi lugemiseks? 

Koodide lugemiseks on mitmeid rakendusi nii android kui ka iOS seadmetele (teiste seadmete puhul puudub kogemus, kuid usun, et ka Windows Phone jaoks on neid olemas). 
Kõige lihtsam on oma telefonist või tahvelarvutist võtta lahti rakenduste otsimiseks vajalik app, Androidi puhul näiteks Play pood ning panna otsingusse märgusõnad "QR Code Reader". Selle otsingu tulemusel peaks kõik leidma endale sobiva lugeja, kui üks parasjagu ei tööta, siis saab tõmmata uue, valikuid on mitu. 


_________________________________________________
Lisalugemist QR koodide kohta:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar